Skip to main content

Wonen met ouderenzorg

Wonen met ouderenzorg

Mantelzorger

Wij helpen
u helpen.

Mantelzorger

Wij helpen
u helpen.

De juiste zorg voor uw naaste
op een van onze woonlocaties.

Cliënt

Zorg en
ondersteuning op maat.

Cliënt

Zorg en
ondersteuning op maat.

Wij staan naast u om te versterken
wat goed gaat en ondersteunen u
waar het minder goed lukt.

Medewerker

Betekenisvol werk op
een van onze locaties.

Medewerker

Betekenisvol werk op
een van onze locaties.

Staat persoonlijke aandacht bij jou ook voorop?
Dan passen wij misschien wel bij jou! 

Zorg en ondersteuning op maat.

Wij staan naast u om te versterken wat goed gaat en ondersteunen u waar het minder goed lukt.

Prachtige locaties

Ruime appartementen

Persoonlijke aandacht voorop

Wonen met zorg of verpleging

Zo lang mogelijk thuis wonen: dat is de wens van veel mensen. Door ouderdom, ziekte of een beperking is dat niet altijd meer mogelijk in de huidige woning. Bij Manna zorgen we ervoor dat u zich thuis voelt, waar u ook woont. Bij Manna kunt u logeren, zelfstandig wonen met zorg of wonen met verpleging. In onze locaties kunt u deelnemen aan activiteiten of gewoon een kopje koffie drinken met andere bewoners.

Wonen met zorg
op een van onze locaties.

 • “Het is zo’n leuke groep bij elkaar. Dat is fijn.”

  – Mevrouw Bellers (Bewoner De Wingerd)

  Wonen bij Manna. Hoe gaat het in z’n werk?

  Vraag een indicatie aan bij het CIZ

  U doet een aanvraag bij het CIZ met zorgprofiel 5,6,7. U kunt het CIZ bereiken op telefoonnummer 088 789 1000. Lukt niet niet? Wij staan voor u klaar om u te helpen.

  U meldt zich met uw indicatie bij Manna

  Zodra de indicatie binnen is kunt u contact opnemen met Manna door te bellen naar 053 – 30 30 600.

  U heeft contact met een van onze cliëntadviseurs en ontvangt zorg van Manna

  De cliëntadviseurs helpen u graag verder zodat u snel bij Manna kan wonen.  Zij zijn te bereiken via e-mailadres clientadvies@zorggroep-manna.nl.

  wonen bij manna - avondeten

  U kunt bij Manna wonen in:

  • Verpleeghuis de Wingerd: zelfstandig wonen met 24 uur per dag zorgverlening dichtbij. 
  • Kleinschalige verpleeghuisvorm de Cypressenhof: kleinschalig wonen voor mensen met een vorm van dementie.
  • Seniorenwoningen rondom de Cypressenhof: wanneer uw partner in de Cypressenhof woont of wanneer u zelf zorg/ondersteuning nodig heeft kunt wonen in een hofwoning naast de Cypressenhof.

  Proef de sfeer op een van onze woonlocaties.

  Vraag een rondleiding aan
  Naam(Vereist)
  Zoek, vind en waardeer zorgaanbieders op ZorgkaartNederland.nlPatiëntenfederatie NederlandZorggroep Manna is gewaardeerd op ZorgkaartNederland. Bekijk alle waarderingen of plaats een waardering

  Locaties voor Wonen met ouderenzorg

  Hengelosestraat 363, 7521 AE Enschede

  De Cypressenhof

  Boulevard 1945 505-20, 7511 AD Enschede

  De Wingerd

  Veelgestelde vragen over Wonen met ouderenzorg

  Waar komt de naam de Wingerd vandaan?

  De naam ‘Wingerd’ komt eveneens uit de bijbel. Het is een plant, een wijnstok. Waar de Wingerd nu vaak als sierplant wordt gebruikt, was het in de geschiedenis van de bijbel een belangrijke plant. Naast de druiven die hier vanaf kwamen, gebruikte Jezus deze plant veel in zijn beeldspraak. Hij sprak over zichzelf als ‘wijnstok’, waar de christenen de wijnranken zijn die hieraan groeien. In De Wingerd hebben we diverse huiskamers waar bewoners overdag verblijven. Deze huiskamers heten de Brem, de Rank en de Terebint. Alle drie bomen die in de Bijbel naar voren komen. De ontmoetingsruimte heet de Olijfboom. 

  Hoe ziet de Cypressenhof eruit?

  Bekijk hier een video om een impressie te krijgen van wonen bij de Cypressenhof.

  Hoe ziet de Wingerd eruit?

  Bekijk hier een video om een impressie te krijgen.

  Hoeveel bewoners tellen jullie woonlocaties?

  De Wingerd telt 76 bewoners, de Cypressenhof telt 27 bewoners. Daarmee staat persoonlijke aandacht bij ons voorop. Wij zijn kleinschalig en huiselijk.

  Ik wil de sfeer proeven bij de Wingerd of de Cypressenhof, kan dat?

  Natuurlijk, plan een rondleiding in op een van de locaties door te mailen naar clientadvies@zorggroep-manna.nl.

  Ik wil nog graag fietsen kan dat? En kan dat met een begeleider?

  Ja dat kan, wij hebben duofietsen waarmee u samen met een begeleider een stuk kunt gaan fietsen.

  Is er een winkeltje, kapsalon of pedicure op locatie?

  Jazeker, hier hoeft u de deur niet voor uit. Er is een winkeltje bij de Wingerd. Een kapsalon en een pedicure is op beide locaties aanwezig.

  Kan ik met mijn partner samenwonen bij De Cypressenhof of De Wingerd?

  Jazeker, dat kan. Bij de Wingerd kunnen echtparen samen blijven wonen in eenzelfde appartement. Bij de Cypressenhof bieden wij aanleunwoningen. Hier kan de partner wonen die nog geen zorg nodig heeft wanneer de andere dementerende partner is opgenomen in het zorggebouw. Bij de Cypressenhof zijn 14 aanleunwoningen. Deze staan vlak naast het zorggebouw. Op deze wijze kunnen echtparen toch nog dicht bij elkaar blijven wonen.

  Met wie werken jullie samen / welke samenwerkingsverbanden zijn er bij de Wingerd en de Cypressenhof?

  Wij hebben veel samenwerkingsverbanden, zo hebben wij een vaste fysiotherapeut en korte lijnen met Liberein. Een ergotherapeut, logopedist en andere specialisten zijn voor ons snel bereikbaar.

  Waar komt de naam de Cypressenhof vandaan?

  De kleinschalige woonvorm voor mensen met een vorm van dementie heet ‘De Cypressenhof’. Juni 2011 is de Cypressenhof geopend. Een gezellig hofje met veel groen, aan de Hengelosestraat 363 in Enschede. De naam van deze hof is zowel bijbels als Enschedees. Een cipres is een statige boom. De boom blijft het hele jaar door groen. Ze kunnen een hoogte bereiken van 25 meter. Kenmerkend is het waardevolle hout van de cipres. Sterk, duurzaam en met een aangename geur. In de bijbel komt de cipres (ook wel vertaald met ‘ceder’) regelmatig voor. Met name de kwaliteit van het hout van deze bomen wordt beschreven.

  Wanneer kan ik bij De Cypressenhof terecht?

  Bij de Cypressenhof kunt u veilig wonen met dementie.

  Wanneer kan ik bij De Wingerd terecht?

  U kunt bij De Wingerd terecht met lichamelijke klachten, dementie en een ZZP5 indicatie of hoger.

  Wat is de toelatingseis voor wonen met zorg bij Manna?

  Voor de Wingerd geldt een toelatingseis van zorgpakket 4, 5 of 6. Voor de Cypressenhof geldt zorgpakket 5 en 7 en artikel 21. Verder staan wij uiteraard open voor iedereen.

  Wat is er te doen in de omgeving van De Wingerd en de Cypressenhof?

  Onze locaties liggen erg mooi. Zo ligt de Wingerd vlak bij het centrum van Enschede. U bent zo op de markt of in de stad. De Cypressenhof heeft een prachtig park aan de overkant. Daar maken we veel gebruik van in samenwerking met onze vrijwilligers en wandelgroepen.

  Wat is het verschil tussen wonen bij de Wingerd en wonen bij de Cypressenhof?

  Bij de Wingerd werken wij met groepen verspreid over onze huiskamers. Daar kunt u overdag zijn en toch een eigen appartement bewonen. Hier kennen wij een open setting. Als u meer zorg nodig heeft, kunt u overdag terecht op de huiskamers. Bij de Cypressenhof gaat u niet meer alleen op pad, maar altijd onder begeleiding.

  Wat kost het om te wonen bij Manna?

  Dit is voor iedereen anders. Er wordt een eigen bijdrage gevraagd bij CAK. We verwijzen u graag de rekenmodule van het CAK.

  Wat zijn de maatvoeringen van de appartementen?

  Ons verpleeghuis de Wingerd beschikt over 76 appartementen, verdeeld over vijf woonlagen. Elk appartement is voorzien van een eigen voordeur (met bel) en halletje en heeft een grote woonkamer met een open keuken, een slaapkamer en een ruime badkamer met aangepaste voorzieningen. Alle appartementen zijn geschikt om met één of twee personen te bewonen. De globale afmetingen zijn:

  • Woonkamer: 6,0 x 3,5 meter
  • Slaapkamer: 4,0 x 3,5 meter
  • Badkamer: 2,7 x 3,0 meter

  Het keukenblok heeft onder andere een elektrische kookplaat. In alle ruimtes van uw appartement is een bel met oproepsysteem aanwezig, waarmee u direct contact kunt leggen met de verzorgende. Zij kan u advies geven via de intercom, maar zij kan ook naar u toe komen.

  De Cypressenhof beschikt over 27 appartementen. Elke bewoner van De Cypressenhof heeft een ruime zit-/slaapkamer: heel prettig om zich even terug te kunnen trekken, of om familie en vrienden te ontvangen. De kamer is minimaal 15m2 groot (5,6 x 3 meter) en mag helemaal naar eigen smaak en met eigen meubels worden ingericht. Wij zorgen voor een hoog/laag-bed, vloerbedekking en gordijnen.

  Welke activiteiten organiseren jullie op de woonlocaties?

  Er wordt op beide locaties veel georganiseerd. Wij organiseren o.a. een weekopening en een weeksluiting. Daarmee besteden we veel aandacht aan onze identiteit. Tijdens de weekopening wordt er een voordracht gedaan. Iedereen die daar behoefte aan heeft kan aansluiten. Daarnaast vertellen onze activiteitenbegeleiders in de weekopening wat er die week te doen is. Zo heeft de Wingerd zelfs een Grand Café ‘De Olijfboom’ waar activiteiten plaatsvinden als handwerken, gymmen of samen een film kijken, maar waar u ook kunt ontbijten, lunchen of dineren.

  Zijn er balkons bij de appartementen op de woonlocaties?

  Nee die zijn er niet, maar we hebben wel een mooi terras.

  Moet je christelijk zijn om bij Manna te wonen?

  Nee, wij staan open voor iedereen. Wij besteden veel aandacht aan de christelijke identiteit, echter is het geen eis om christelijk te zijn om bij Manna te kunnen wonen. Wij staan open voor iedereen! Wat vast staat is dat persoonlijke aandacht bij ons in de zorg voorop staat. Uit Liefde!

  Welke soorten vrijwilligerswerk kan ik bij Manna doen?
  Als vrijwilliger bij Manna lever je een belangrijke bijdrage aan de kwaliteit van leven en het welzijn van onze cliënten. Je geeft praktische en soms ook emotionele steun. Van enkele uren per maand tot enkele uren per week. Hoe wil jij ingezet worden?
  ✅De Wingerd: in dit verpleeghuis worden algemene activiteiten georganiseerd, maar zijn er ook huiskamers waar aandacht is voor cliënten die meer zorg nodig hebben.
  ✅De Cypressenhof: in deze woonvorm wonen mensen met dementie. In drie verschillende huiskamers kun je meehelpen. Je geeft aandacht, brengt gezelligheid, helpt mee tijdens de maaltijd of neemt cliënten mee voor een wandeling.
  ✅Maatje: je wordt één op één gekoppeld aan een cliënt van Manna die nog zelfstandig woont en jouw gezelligheid en aanwezigheid goed kan gebruiken.
  Wij hebben een divers aanbod aan vrijwilligerswerk. Heeft u zelf een idee over de manier waarop u kunt bijdragen? Laat het ons weten.

  Verhalen over Wonen met ouderenzorg

  • Medewerker

   “Je bouwt echt een band op met de bewoners.”

  • Cliënt

   “Het is zo’n leuke groep bij elkaar. Dat is fijn.”

  • Vrijwilliger

   Vrijwilliger in het zonnetje: Rashid Mansour

  • Cliënt

   “Er is nu altijd iemand in de buurt als mij iets overkomt.”

  • Mantelzorger

   “Het zorgen voor mijn moeder is voor mij vanzelfsprekend.”

  • Medewerker

   “Het is veel meer dan alleen maar wassen”