Skip to main content

“Je bouwt echt een band op met de bewoners.”

Quirijn loopt stage als Verpleegkundige en werkt als Verzorgende op 0-uren basis bij verpleeghuis De Wingerd. Wat hij zo mooi vindt aan dit werk? “De dankbaarheid. Je kunt een dag van de bewoners maken of breken. Zo simpel is het. Je ziet de bewoners soms vaker dan dat zij hun eigen familieleden zien, dus je bent heel belangrijk voor iemand. Dat vind ik echt gaaf”, zegt Quirijn.

Wist je altijd al dat je in de zorg aan de slag wilde?

Quirijn: “Ik studeer Verpleegkunde, maar voordat ik de zorg in ging studeerde ik iets anders. Ik was toch op zoek naar meer diepgang in het werk. Ik houd ervan om bezig te zijn met mensen. Mijn moeder is ook verpleegkundige, dus ik dacht ‘misschien zit het wel in de genen’. Het bevalt mij heel goed”. Quirijn was er altijd al van overtuigd dat hij met mensen wilde werken: “Toen ik een jaar of 13 was heb ik snuffelstage gedaan bij een zorginstelling. Ook ben ik een keer een dag gaan meelopen bij mijn moeder op de afdeling in het ziekenhuis en toen heb ik besloten dat dit mij echt wel wat leek. Het ging super goed en ik had gelijk een klik met de mensen”.

Hoe is de band met bewoners? 

“Heel goed. Je bouwt absoluut een band met de bewoners op. Zeker als je open bent van beide kanten, in principe wanneer je in de zorg werkt ben je vaak een open persoon. Dus als een cliënt ook open staat voor jou dan heb je denk ik heel snel een band. Uiteindelijk kom je wel echt in de intieme zone van mensen, waarbij je je ook moet openstellen naar elkaar. En dan ontstaat er gewoon een band. Bewoners geven zich letterlijk en figuurlijk in hun eerste week al bloot.”

Bij Manna werken we Uit Liefde, wat betekent dat voor jou? 

“Ik probeer er wel heel erg voor te zorgen dat de cliënt krijgt wat hij of zij wil. Daar sta ik wel echt voor. Als iemand het niet naar z’n zin heeft of iemand vraagt iets dan probeer ik dat wel zo snel mogelijk te regelen. Of kijken wat ik kan betekenen.”

Waarom moet iemand bij Manna komen werken?

“Uit Liefde werken wordt bij Manna heel breed gedragen. Sowieso door alle collega’s. Het is een super leuk team. En niet alleen de teams onderling, maar ook de samenwerking met bijvoorbeeld vrijwilligers of de mensen die de activiteiten doen. In goed overleg kan hier gewoon heel erg veel. En daarbij is het gewoon super gaaf wat hier allemaal voor de bewoners wordt georganiseerd. Ook aan activiteiten. Dat heb ik nog niet vaak ergens anders gezien, zoveel persoonlijke aandacht voor de mens. Dat maakt dit een leuke plek om te werken. En je merkt ook dat dat een positieve invloed heeft op de bewoners.”

Dit verhaal komt voor in