Overstappen van de horeca naar de zorg: Sanne deed het! Inmiddels is ze al een tijd werkzaam als Verzorgende in verzorgingshuis de Wingerd: “Ik vind het heel dankbaar een mooi werk. Je doet wat terug voor de maatschappij. En het is veel meer dan alleen maar wassen.”
Sanne wilde vroeger al de zorg in, maar als zestienjarige vond ze het niet zo’n aantrekkelijke baan: “Ik ben toen de horeca in gegaan. Toen kwam corona en kwamen er veel kansen open te liggen. Ik wilde alsnog de zorg in. Bijna mijn hele familie werkt in de zorg, dus zij hebben mij geïnspireerd”. Sanne begon als tijdelijke zorgondersteuner in de Cypressnhof. “Zij hebben mij toen een opleiding aangeboden.”
Hebben de zorg en de horeca veel overeenkomsten?
“In de horeca zorg je ook voor mensen, maar dan op een andere manier. De benaderingswijze, het omgaan met mensen, de gastvrijheid, die leer je in de horeca natuurlijk wel. En dingen als drinken inschenken en bestellingen onthouden komt in de zorg ook weer naar voren. Want ook in de zorg ben je soms gastvrouw.”
Wat vind je het mooiste in je werk?
“Het mooiste in mijn werk vind ik dat wat je terugkrijgt van de mensen als ze tevreden zijn met wat je voor hun doet. Dat is mooi om te zien. En het is een hele diverse baan, niet elke dag hetzelfde riedeltje. Ik leer hier veel, ook qua verpleegtechnische handelingen die ik moet uitvoeren. Dat vind ik heel interessant.”
Wat vind je lastig?
“Soms zie ik eenzaamheid bij de mensen, dat is wel lastig. En het blijft toch zorgen voor. Je hoopt toch dat altijd dat iedereen zo lang mogelijk thuis kan blijven wonen. En alles zelf kan doen. En dat kan dan niet meer wanneer ze bij ons komen. Dus dan is het al wat verder. Dus dat is dan wel lastig om te zien. Wanneer ik eenzaamheid zie dan probeer ik diegene extra aandacht te geven. Een extra praatje, een extra kopje koffie. Proberen om mensen te motiveren om naar de gezamenlijke ruimte hier beneden op de Olijfboom te gaan.”
Welke eigenschappen heb je nodig om dit werk te kunnen doen?
“Inlevingsvermogen. Ik denk dat dat wel het belangrijkste is. En verder is elke dag weer anders. En iedereen voelt zich elke dag anders. Je moet daarom wel betrouwbaar zijn voor de mensen, zodat ze een veilig gevoel hebben.”
Wat waren mooie momenten binnen dit werk?
“Er zijn genoeg mooie momenten. Vooral herkenning vind ik hier op de Wingerd fijn. Dat mensen mij echt herkennen. En ik had laatst een bewoonster die mij belde omdat ze een vogel op haar kamer had. Of ik de vogel even kon komen vangen. Dat vind ik mooie dingen. En op de Cypressenhof heb ik veel gedaan met activiteitenbegeleiding en een leuke dag voor de mensen verzorgen. Dat vond ik heel mooi om te doen. Dan zie je echt mensen lachen en blij zijn.”
Hoe vind je het om onregelmatig te werken?
“De horeca was nog onregelmatiger, dus ik ben dat altijd wel gewend en ik bouw mijn leven daar omheen. De dagen dat ik vrij ben doe ik gewoon de dingen die ik doe. En qua diensten valt het allemaal wel mee. Je hebt ’s ochtends of ’s avonds een dienst, maar het is niet dat ik hele nachten werk. Dus daarin is het echt wel goed te combineren met het dagelijks leven.”
Wat vind je zo fijn aan dit werk?
“Ik vind het hier een heel leuk team. En waar ik werk, interne thuiszorg, ben je wel op jezelf. Je doet je eigen route en doet je eigen ding, maar als je wat nodig hebt dan zijn er altijd collega’s die voor je klaarstaan en die je kunt bellen en die kunnen komen helpen als er wat is. Dat is wel heel mooi. Dat dat wat meer binnen handbereik is hier.”
Wat zou je mensen meegeven die twijfelen om de overstap naar de zorg te maken?
“Het is het echt waard: het biedt veel meer dan wat het lijkt. Ik dacht in het begin dat het met name ging om het wassen en mensen naar de wc brengen, maar het is zoveel meer wat je betekent voor mensen.”