Verzorgingshuis

De Wingerd

   

Bekijk de video rondleiding

Een eigen appartement met professionele zorg

De Wingerd is het verzorgingshuis van Manna in het centrum van Enschede. Heeft u intensieve zorg nodig? U kunt in De Wingerd in uw eigen appartement wonen met professionele zorg. Er zijn in de Wingerd 76 ruime appartementen. De appartementen zijn ook geschikt voor echtparen.

Ook zijn er twee logeerkamers voor tijdelijke opvang. Behalve verzorging en verpleging, worden ook diverse activiteiten aangeboden. In ontmoetingsruimte de Regenboog worden regelmatig films gekeken, concerten gehouden en vieringen rond de feestdagen georganiseerd. Er zijn activiteiten zoals gym, handwerken, spelletjes doen. Er is een koffie-inloop en het ontbijt, lunch en diner wordt geserveerd voor de mensen die zich aangemeld hebben.

De Wingerd is voor iedereen. In deze locatie wordt veel aandacht gegeven aan de christelijke identiteit van Manna door activiteiten zoals weekopening/sluitingen, zangavonden, bidden voor het eten, bijbelstudie en meer… In de Wingerd wonen cliënten met een WLZ VV 4,5,6. Voor bewoners met een vorm van dementie is het mogelijk deel te nemen aan de huiskamergroepen. In de Wingerd bevinden zich verschillende huiskamers waar dagelijks personeel aanwezig is. Hier bieden we dagstructuur, wordt gezamenlijk gekookt en gegeten, lezen we bijvoorbeeld samen de krant of doen we een spelletje. 

Alle appartementen zijn geschikt om met één of twee personen te bewonen. De globale afmetingen zijn:

  • Woonkamer: 6,0 x 3,5 meter
  • Slaapkamer: 4,0 x 3,5 meter
  • Badkamer: 2,7 x 3,0 meter

Kijk hier voor een plattegrond.

Waar komt de naam Manna vandaan?

Manna was het voedsel dat de Israëlieten uit de hemel ontvingen tijdens hun reis door de woestijn; precies dat, wat zij op dat moment nodig hadden. Zo willen wij er voor ú zijn op het moment dat u zorg nodig hebt. Manna is een christelijke organisatie en voor iedereen die hulp nodig heeft, ongeacht achtergrond, overtuiging of religie

Waar komt de naam de Wingerd vandaan?

De naam ‘Wingerd’ komt eveneens uit de bijbel. Het is een plant, een wijnstok. Waar de Wingerd nu vaak als sierplant wordt gebruikt, was het in de geschiedenis van de bijbel een belangrijke plant. Naast de druiven die hier vanaf kwamen, gebruikte Jezus deze plant veel in zijn beeldspraak. Hij sprak over zichzelf als ‘wijnstok’, waar de christenen de wijnranken zijn die hieraan groeien. In De Wingerd hebben we diverse huiskamers waar bewoners overdag verblijven. Deze huiskamers heten de Brem, de Rank en de Terebint. Alle drie bomen die in de Bijbel naar voren komen. De ontmoetingsruimte heet de Regenboog. 

Moet je christelijk zijn om bij Manna te wonen?

Nee, wij staan open voor iedereen. Wij besteden veel aandacht aan de christelijke identiteit, echter is het geen eis om christelijk te zijn om bij Manna te kunnen wonen. Wij staan open voor iedereen! Wat vast staat is dat persoonlijke aandacht bij ons in de zorg voorop staat. Uit Liefde!

Wat zijn de maatvoeringen van de appartementen?

Ons verzorgingshuis de Wingerd beschikt over 76 appartementen, verdeeld over vijf woonlagen. Elk appartement is voorzien van een eigen voordeur (met bel) en halletje en heeft een grote woonkamer met een open keuken, een slaapkamer en een ruime badkamer met aangepaste voorzieningen. Alle appartementen zijn geschikt om met één of twee personen te bewonen. De globale afmetingen zijn:

  • Woonkamer: 6,0 x 3,5 meter
  • Slaapkamer: 4,0 x 3,5 meter
  • Badkamer: 2,7 x 3,0 meter

Het keukenblok heeft onder andere een elektrische kookplaat. In alle ruimtes van uw appartement is een bel met oproepsysteem aanwezig, waarmee u direct contact kunt leggen met de verzorgende. Zij kan u advies geven via de intercom, maar zij kan ook naar u toe komen.

De Cypressenhof beschikt over 27 appartementen. Elke bewoner van De Cypressenhof heeft een ruime zit-/slaapkamer: heel prettig om zich even terug te kunnen trekken, of om familie en vrienden te ontvangen. De kamer is minimaal 15m2 groot (5,6 x 3 meter) en mag helemaal naar eigen smaak en met eigen meubels worden ingericht. Wij zorgen voor een hoog/laag-bed, vloerbedekking en gordijnen.

Met wie werken jullie samen / welke samenwerkingsverbanden zijn er bij de Wingerd en de Cypressenhof?

Wij hebben veel samenwerkingsverbanden, zo hebben wij een vaste fysiotherapeut en korte lijnen met Liberein. Een ergotherapeut, logopedist en andere specialisten zijn voor ons snel bereikbaar.

Is er een winkeltje, kapsalon of pedicure op locatie?

Jazeker, hier hoeft u de deur niet voor uit. Er is een winkeltje bij de Wingerd. Een kapsalon en een pedicure is op beide locaties aanwezig.

Wat kost het om te wonen bij Manna?

Dit is voor iedereen anders. Er wordt een eigen bijdrage gevraagd bij CAK. We verwijzen u graag de rekenmodule van het CAK.

Ik wil de sfeer proeven bij de Wingerd of de Cypressenhof, kan dat?

Natuurlijk, plan een rondleiding in op een van de locaties door te mailen naar clientadvies@zorggroep-manna.nl.

Zijn er balkons bij de appartementen op de woonlocaties?

Nee die zijn er niet, maar we hebben wel een mooi terras.

Wat is het verschil tussen wonen bij de Wingerd en wonen bij de Cypressenhof?

Bij de Wingerd werken wij met groepen verspreid over onze huiskamers. Daar kunt u overdag zijn en toch een eigen appartement bewonen. Hier kennen wij een open setting. Als u meer zorg nodig heeft, kunt u overdag terecht op de huiskamers. Bij de Cypressenhof gaat u niet meer alleen op pad, maar altijd onder begeleiding.

Ik wil nog graag fietsen kan dat? En kan dat met een begeleider?

Ja dat kan, wij hebben duofietsen waarmee u samen met een begeleider een stuk kunt gaan fietsen.

Welke activiteiten organiseren jullie op de woonlocaties?

Er wordt op beide locaties veel georganiseerd. Wij organiseren o.a. een weekopening en een weeksluiting. Daarmee besteden we veel aandacht aan onze identiteit. Tijdens de weekopening wordt er een voordracht gedaan. Iedereen die daar behoefte aan heeft kan aansluiten. Daarnaast vertellen onze activiteitenbegeleiders in de weekopening wat er die week te doen is. Zo heeft de Wingerd zelfs een Grand Café ‘De Regenboog’ waar activiteiten plaatsvinden als handwerken, gymmen of samen een film kijken, maar waar u ook kunt ontbijten, lunchen of dineren.

Hoeveel bewoners tellen jullie woonlocaties?

De Wingerd telt 76 bewoners, de Cypressenhof telt 27 bewoners. Daarmee staat persoonlijke aandacht bij ons voorop. Wij zijn kleinschalig en huiselijk.

Kan ik met mijn partner samenwonen bij De Cypressenhof of De Wingerd?

Jazeker, dat kan. Bij de Wingerd kunnen echtparen samen blijven wonen in eenzelfde appartement. Bij de Cypressenhof bieden wij aanleunwoningen. Hier kan de partner wonen die nog geen zorg nodig heeft wanneer de andere dementerende partner is opgenomen in het zorggebouw. Bij de Cypressenhof zijn 14 aanleunwoningen. Deze staan vlak naast het zorggebouw. Op deze wijze kunnen echtparen toch nog dicht bij elkaar blijven wonen.

Hoe ziet de Wingerd eruit?

Bekijk hier een video om een impressie te krijgen.

Wat is er te doen in de omgeving van De Wingerd en de Cypressenhof?

Onze locaties liggen erg mooi. Zo ligt de Wingerd vlak bij het centrum van Enschede. U bent zo op de markt of in de stad. De Cypressenhof heeft een prachtig park aan de overkant. Daar maken we veel gebruik van in samenwerking met onze vrijwilligers en wandelgroepen.

Wanneer kan ik bij De Wingerd terecht?

U kunt bij De Wingerd terecht met lichamelijke klachten, dementie en een ZZP4 indicatie of hoger.