Jamal is Senior Begeleider bij Manna. Hij ondersteunt cliënten in de weg naar zelfstandigheid en zelfredzaamheid. Daarin merkt hij dat er vaak geen mantelzorger in beeld is bij cliënten. Hoe zit dit precies?
“Bij cliënten die begeleiding ontvangen of beschermd wonen is er vaak geen mantelzorger in beeld. Over het algemeen is het zo dat de cliënten weinig familieleden hebben. En de familieleden die er zijn, kunnen het niet aan. De zorg is complex, vaak zijn de cliënten uit huis geplaatst en is de binding met familie er nauwelijks.”
Hoe lossen jullie dit als begeleider op? “Wanneer er geen mantelzorger bij betrokken is, dan proberen we toch op een of andere manier een vrijwilliger in te schakelen om te kijken of hij/zij iets kan betekenen. Dan heb ik het over boodschappen doen, mee naar een tandartsbezoekje, dat soort kleine dingen.”
Waarom we een vrijwilliger proberen in te zetten? “Zodat de cliënt meerdere mensen ziet. Niet dat de cliënt alleen zijn of haar begeleider ziet, maar dat de cliënt zijn netwerk op deze wijze kan verbreden.”