Skip to main content

“We doen gezellige dingen samen en sindsdien zie ik veel meer blijdschap bij haar.”

Richard van Dijk is vrijwilliger in het Maatjesproject van Manna: ‘We doen veel gezellige dingen samen en sindsdien zie ik veel meer blijdschap bij haar”.

Sinds 2021 is Manna gestart met het Maatjesproject: een project dat haar meerwaarde heeft bewezen. In meerdere succesverhalen krijgen we terug dat het Maatjesproject zorgt voor meer zelfvertrouwen en een positiever zelfbeeld. Cliënten zijn weer sociaal actief en ook de vrijwillige maatjes halen er veel uit. Richard is één van die vrijwillige maatjes. Hij zet zich sinds een paar maanden in als maatje bij mevrouw Dragt (cliënt van Manna).

Richard: “Het is voor mij heel fijn om actief te zijn als maatje. In verband met een ongeluk kan ik helaas geen regulier werk meer doen, dus ik ben blij dat ik bij mevrouw Dragt terecht ben gekomen.”

Open armen ontvangen

Hoe Richard bij het Maatjesproject van Manna terecht kwam? “Mijn vrouw werkt bij Manna, dankzij haar kwam ik met Manna in contact en heb ik me aangemeld als vrijwilliger. Ik wilde er graag voor iemand zijn en heb al mijn zorgdiploma’s, dus dit project kwam perfect uit. Al vrij snel werd ik gekoppeld op basis van interesses. Ik vond het heel spannend om voor het eerst op bezoek te gaan bij mevrouw, maar vanaf het moment dat ik aanbelde was die spanning helemaal weg. Ik ben met open armen ontvangen”, vertelt Richard geëmotioneerd.

Gelijk een klik

“Tijdens de eerste ontmoeting zijn we rustig gaan zitten en hebben we veel gekletst. Ik merkte meteen dat we een klik hadden. Mevrouw kan heel mooi verhalen vertellen.” De tweede keer hebben ze afgesproken om samen op pad te gaan. Ze zijn een stukje gaan wandelen en genoten van een kop koffie met gebak: “Wanneer ik nu bij mevrouw Dragt kom zet ik haar de koffie en zorg ik ervoor dat zij zich op haar gemak voelt. Ik zorg ervoor dat haar dag gevuld wordt. We hebben het fijn samen en ik kan wel zeggen dat ik me soms net een kleinzoon voel van haar.”

Mooie verhalen

Richard komt iedere week op een vast tijdstip: “Zo hoeft mevrouw niet steeds op haar horloge of op de kalender te kijken wanneer ik ook alweer kom. Ze weet het precies. Ik heb geen vast tijdstip dat ik weer wegga, dat zien we wel. Ze heeft mooie verhalen dus vaak wordt het laat.” Waarom Richard voor vrijwilligerswerk koos? “Ik weet dat het geen rode cent verdient, maar ik doe het met mijn hart. Om een hand uit te steken voor een ander. We zijn er heel mooi voor elkaar en dat is zoveel waard”.

Blijdschap

Voordat Richard bij mevrouw Dragt op bezoek kwam, was ze erg eenzaam en zat ze vaak huilend in de stoel: “Ik zie een grote verandering sinds ik hier kom. Ik zie veel meer blijdschap bij haar. Wanneer ik aanbel verschijnt er een lach op haar gezicht. Het is gewoon een goede match.”

Bekijk hier de video

Dit verhaal komt voor in