Skip to main content

Joke: “Het vrijwilligerswerk heeft mij geholpen om de deur weer uit te gaan”

Joke Hamberg was vrijwilliger in het Maatjesproject van Manna en maakte de overstap naar het werken in de Huishoudelijke Ondersteuning bij Manna. Hoe dat proces verliep? Joke vertelt!

Burn-out
Vijftien jaar lang werkte Joke bij een groothandel in snijbloemen: “In coronatijd werd het ontzettend druk vanwege de online verkoop. Er was te weinig personeel en een hoge werkdruk. Ik kreeg een burn-out en kwam thuis te zitten. Ik dacht er snel weer bovenop te komen, maar dat bleek niet zo te zijn. Rust houden en thuis zitten was het advies. In die periode ben ik na gaan denken of ik dit werk wel wilde blijven doen.”

Weer de deur uit
Na een tijdje ging het wat beter met Joke en koos ze er in overleg met het re-integratiebureau voor om bij een ander bedrijf te re-integreren: “Ik heb veel testen gedaan: wat vind ik nou echt leuk om te doen. Omdat ik bang was voor een terugval, kwamen we op het idee om te starten met vrijwilligerswerk.” Via een vrijwilligersbeurs kwam ze in contact met Manna. “Het leek me een mooi opstapje om te kijken of ik weer het zelfvertrouwen kon krijgen om de deur uit te komen. Ik werd gekoppeld aan een cliënt van Manna, waar ik een hele fijne klik mee had. Het vrijwilligerswerk heeft me daarom echt geholpen om weer de deur uit te gaan.”

Sollicitatie bij Manna
Joke wilde graag eens ervaren hoe het is om bij een ouder iemand op bezoek te komen en hoe het zou zijn om daar bijvoorbeeld ook eens schoon te maken: “Ik vond dat superleuk om te doen en wist dat ze bij Manna op zoek waren naar Huishoudelijk Medewerkers. Vanuit mijn vrijwilligersfunctie besloot ik op een baan als Huishoudelijk Medewerker te solliciteren bij Manna.”

Goede begeleiding
Na een fijn gesprek begon Joke met zo’n zes uur in de week: “Al vrij snel merkte ik dat dit heel goed ging en dat ik op wilde bouwen in uren. Inmiddels werk ik nu zo’n 11 uur per week in de Huishoudelijke Ondersteuning bij Manna. Uiteindelijk wil ik toe naar ongeveer 24 uur per week. Daarin word ik bij Manna heel goed begeleid door mijn teamleider. Het is goed georganiseerd, ze denken allemaal met me mee. Het is fijn hoe Manna met haar personeel omgaat.”

Wat Joke zo mooi vindt aan dit werk?
“Dat je zoveel meer bent dan een ‘poetsmiep’. Iedere cliënt heeft zijn of haar verhaal. En soms zijn die verhalen best heftig. Ik kan goed meevoelen met de mensen en naar ze luisteren. Je bent soms de enige die ze in een week spreken. Het is totaal anders dan waar ik vandaan kom: van bloemen naar de zorg, maar zo leuk!”

Vrijwilligerswerk bij Manna
Waarom vrijwilligerswerk bij Manna? Goed op je cv, een boost voor je persoonlijke- en arbeidsontwikkeling én een verhoogde kans op een baan! 

Dit verhaal komt voor in