Skip to main content

“Ik vind het leuk om met mensen in contact te zijn.”

Sinds 2021 is Manna gestart met het Maatjesproject: een project dat haar meerwaarde nu al heeft bewezen. In meerdere succesverhalen krijgen we terug dat het Maatjesproject zorgt voor meer zelfvertrouwen en een positiever zelfbeeld. Cliënten zijn weer sociaal actief en ook de vrijwillige maatjes halen er veel uit. Yorben (19) is één van die vrijwillige maatjes. Hij zet zich sinds een half jaar in als maatje bij mevrouw Lucassen (cliënt van Manna).

Yorben: “Ik studeer op dit moment hbo Verpleegkunde aan het Saxion in Enschede. Van daaruit ben ik tot het Maatjesproject gekomen. Inmiddels kom ik al een half jaar iedere week bij mevrouw Lucassen over de vloer. Het is heel gezellig.”

Waarom een maatje?
Yorben besloot zich vanuit zijn studie aan te melden als maatje bij Manna: “Ik vind het leuk om met mensen in contact te zijn. Op bezoek gaan bij iemand om samen iets leuks te doen, dat leek mij wel wat. Ik vind het ook fijn om mijn communicatieve vaardigheden verder uit te breiden, dus voor mij redenen genoeg om mij op te geven als maatje.”

Mevrouw Lucassen kan slecht alleen zijn. Ze heeft altijd een erg druk leven gehad en is nu alleen. Ze loopt slecht en voelt zich eenzaam. “Mijn hulp begon over het Maatjesproject en zei ‘doe dat toch, dat is leuk’. Toen heb ik aangegeven dat ik een maatje wilde. Ik ben gewend om veel mensen om mij heen te hebben. Ik heb nog steeds veel vrienden en contacten, ze halen bijvoorbeeld ook altijd boodschappen voor mij. Toch ben ik eenzaam. Die mensen gaan allemaal weer weg en dan ben ik alleen. Daar kan ik niet tegen. Ik vind het heel fijn dat Yorben nu iedere zaterdag langskomt. We drinken samen een kop koffie, een koekje erbij en lekker kletsen. We hebben ons nog niet verveeld”.

Yorben: “Ik vind het super leuk om bij haar langs te gaan en om een band met mevrouw op te bouwen. Dat is waardevol en daar haal ik mijn voldoening uit”.

Raakvlakken
Vrijwilligerscoördinator Ruth koppelde Yorben aan mevrouw Lucassen. Yorben: “Mevrouw en ik hebben veel raakvlakken. Daar is door Manna tijdens de koppeling natuurlijk ook naar gekeken. Ik studeer nu Verpleegkunde en vroeger heeft mevrouw altijd in de verpleging gewerkt. Daar hebben we vaak gesprekken over. Dan vertelt mevrouw hoe het vroeger ging en dan kan ik daar mooi op aanhaken: dat het nog steeds zo gaat of misschien nu anders. Ook zijn wij beiden gelovig. We hebben altijd genoeg om over te praten”.

Mevrouw Lucassen is met Pasen zelfs met Yorben mee geweest naar een bijeenkomst: “Vanuit Yorbens geloofsovertuiging was er een bijeenkomst in zijn kerk. Dat was heel leuk. Een interessante avond”.

Aanrader
Yorben woont op tien minuten fietsen van mevrouw Lucassen: “Ik woon dichtbij, dus ga altijd lekker op de fiets. Ik vind het zo leuk om mevrouw te bezoeken, dus ik blijf het doorzetten. Binnenkort gaan we ook een keer samen de stad in”. Mevrouw Lucassen: “Dat gaan we zeker samen nog eens doen. Een drankje drinken in de stad op het terras in de zon!”. Of mevrouw Lucassen een maatje kan aanraden? “Ja zeker. Mocht je er behoefte aan hebben: doen!”.

#Luisteren
Bij Manna investeren we in onze kernkwaliteiten, waaronder ‘Luisteren’. Wij vinden het belangrijk dat onze cliënten gehoord worden. Onze maatjes bieden een luisterend oor, waardoor onze cliënten hun verhaal kwijt kunnen.