“Het is prachtig om van betekenis te kunnen zijn voor mijn cliënten.”

Bob Fiselier is Senior Begeleider bij Manna. Hij ondersteunt cliënten bij het vergroten van de zelfredzaamheid in het dagelijks functioneren. Wij gingen in gesprek over zijn werk bij Manna en hoe hij het vindt om dit werk te doen. 

“Ik merk dat het werken met mensen mij energie geeft. Vooral wanneer er successen geboekt worden. Wanneer er bepaalde doelen worden gehaald, geeft dat een goed gevoel en dan bruis ik van energie.” Het leukste aan dit werk vindt hij het contact met de cliënten: “Het één op één contact, onder de mensen zijn. Daarnaast is geen dag hetzelfde. Ik maak van alles mee.” Bob noemt dat hij binnen zijn werk op veel verschillende plekken komt: “Zoals bij Mediant, Dimence of Tactus. Het werk is breed georiënteerd.”

Bob: “Ik vind vooral het verhaal achter de cliënt mooi. Soms zijn verhalen ook wel heel confronterend. Ze maken een hoop mee. Ik krijg bijvoorbeeld verhalen te horen over vroeger, misbruik, verslaving of een justitieel verleden. Dat raakt mij als mens. Dit is best pittig en hakt er soms in. Emotioneel ben je daar ook een stukje bij betrokken. Je bent zelf ook mens. De kunst is om dan professioneel te blijven.”

Welke kwaliteiten je moet bezitten om als begeleider bij Manna aan de slag te gaan? “Ik denk dat het belangrijk is dat je tussen de cliënten kunt staan, maar ook af en toe erboven. Dat je begrijpt wat ze zeggen en daar goed naar luistert en vooral ook naar handelt. Het belangrijkste is natuurlijk dat de cliënt zijn of haar doelen kan behalen, maar de weg ernaartoe doorloop je samen.”

Bekijk hier de video