Skip to main content

‘Nou, ben je er volgende week weer? Ik heb het al in de agenda staan!’

Een vrijwilliger van Manna is sinds een half jaar actief als ‘Manna Maatje’. Hij gaat om de week op bezoek bij een cliënt van Manna die bij hem in de buurt woont. Hoe dat bevalt? “Goed, maar veel warmte voel ik er niet bij. Het is vooral eenrichtingsverkeer: meneer vertelt en ik luister. En dat is prima. Ik kan het goed accepteren dat ik vooral het luisterende oor ben. Dat heeft denk ik te maken met mijn achtergrond in de zorg. Ik denk dat deze man vrij eenzaam is. Hij spreekt weinig mensen. Juist daarom is het zo belangrijk dat ik hem blijf bezoeken.”

Matchende hobby
Waarom dit Manna Maatje vrijwilliger is geworden? “Ik ben vroegtijdig met pensioen gegaan. Ik heb veel hobby’s, maar wilde meer doen. Ik had tijd over en ben daarom op zoek gegaan naar vrijwilligerswerk dat ertoe doet: ik zet me nu in als Manna Maatje.” Op basis van een overeenkomende hobby tussen de cliënt en het maatje werd de match door onze vrijwilligerscoördinator gevonden, met mooie bezoekjes tot gevolg!

Vast contact
Om de week gaat het Manna Maatje een uurtje bij cliënt op de koffie. “Daar kijkt hij echt naar uit, dat merk ik aan alles. Hij zegt ook vaak: ‘Nou, ben je er volgende week weer? Ik heb het al in de agenda staan!’. Ik ben een vast punt in zijn tijdschema, zijn vaste contact”, vertelt het Manna Maatje. “We hebben veel raakvlakken. We vinden dezelfde dingen leuk en daar hebben we het vaak over.”

‘Ik weet dat meneer het zo nodig heeft’
De twee hebben een klik, maar het Maatje krijgt weinig terug. “Meneer vertelt veel over allerlei zaken. Het is bijna altijd eenrichtingsverkeer, van zijn kant uit. Ik kom er al maanden, maar hij weet weinig van mij. Ik doe het dus echt voor de ander, omdat ik weet dat meneer het zo nodig heeft.” Het Manna Maatje is vanuit zijn achtergrond in de zorg gewend om zo’n houding aan te nemen: “Ik kan het goed scheiden en denk maar zo: het is weer een fijn uurtje gezelschap voor meneer. Zo zie ik mijn rol en daar heeft hij wat aan.”

Ook als Manna Maatje iets betekenen voor een ander? Laat het ons weten, want het is zo nodig. Stuur een mail naar r.dam@zorggroep-manna.nl.

 

#Luisteren
Bij Manna investeren we in onze kernkwaliteiten, waaronder ‘Luisteren’. Wij vinden het belangrijk dat onze cliënten gehoord worden. Onze maatjes bieden een luisterend oor, waardoor onze cliënten hun verhaal kwijt kunnen.

 

Dit verhaal komt voor in