Skip to main content

“Met het inloopspreekuur houden we de drempel om te komen laag en kweken we bewustwording en motivatie.”

Hoe maak je de drempel om naar Tactus te gaan zo laag mogelijk voor cliënten van Manna? Door een inloopspreekuur te organiseren. Eén keer in de maand op woensdagmiddag van 16.00 tot 17.00 uur vindt zo’n inloopspreekuur plaats. Juist niet op een Tactus-locatie, maar op Manna-locaties in Enschede en Almelo.

Bewustwording en motivatie kweken
Tijdens het spreekuur zitten Alexandra en Lars van de preventieafdeling van Tactus klaar om cliënten, begeleiders en ouders te woord te staan. De persoonlijk begeleider kan cliënten hiervoor aanmelden. Het spreekuur is bedoeld om de drempel om naar Tactus te gaan, te verlagen. Alexandra: “De cliënt denkt vaak: Ik ga niet naar Tactus, ik ben toch geen junk. De drempel is heel hoog. Ze denken van alles te moeten. Door middel van het inloopspreekuur maken we de drempel lager. Je hebt geen afspraak bij Tactus, maar gaat naar Lars of Alexandra”.

Het gesprek gaat vervolgens wel over de verslaving, met als insteek wat we kunnen veranderen en of de cliënt wil veranderen: ‘Wat vindt jouw omgeving van jouw gedrag?’, ‘Heb je er last van?’, ‘Wil je iets veranderen?’ en ‘Hoe komt het dat het zo moeilijk is?’ Het doel van het spreekuur? Bewustwording en motivatie kweken om wat aan de verslaving te doen.

Naast in gesprek gaan met de cliënt, is het om tafel krijgen van de persoonlijk begeleider net zo belangrijk: “Je kunt als begeleider van alles willen, maar zolang de cliënt het niet wil dan houdt het op. We proberen dus ook begeleiders tot inzicht te brengen.”

Ook voor ouders
“We zijn er overigens niet alleen voor cliënten en begeleiders, maar ook voor ouders. We proberen hen in te laten zien dat zij niet degene zijn die iemand van het gebruik af kunnen helpen. Wat zij wel kunnen doen? Aankaarten dat dit gedrag problemen veroorzaakt.”

Stap naar Tactus minder groot
Wanneer cliënten bij Alexandra of Lars zijn geweest is de stap naar Tactus minder groot: “Ze komen eerst een paar keer bij ons. En wanneer de cliënt er aan toe is dragen we ze over aan een collega bij Tactus of ga ik mee er naartoe”.