Skip to main content

“Niets is fijner dan van betekenis zijn voor een eenzame oudere.”

Margaret is vrijwilligster in het Maatjesproject van Manna: ‘Niets is fijner dan van betekenis zijn voor een eenzame oudere’

Sinds 2021 is Manna gestart met het Maatjesproject: een project dat haar meerwaarde nu al heeft bewezen. In meerdere succesverhalen krijgen we terug dat het Maatjesproject zorgt voor meer zelfvertrouwen en een positiever zelfbeeld. Cliënten zijn weer sociaal actief en ook de vrijwillige maatjes halen er veel uit. Margaret is één van die vrijwillige maatjes. Zij zet zich sinds een half jaar in als maatje bij Meneer de Korte (82 jaar, cliënt van Manna).

Margaret: “Voordat ik bij Meneer de Korte kwam als maatje, verzorgde ik mijn schoonmoeder. Zij was ziek en ik was haar mantelzorger. Na haar overlijden zocht ik naar nieuwe manieren om me voor iemand in te zetten. Toen zag ik dit Maatjesproject voorbij komen en ging ik meteen overstag.” Meneer de Korte heeft een longaandoening, ook zijn gehoor en ogen zijn niet optimaal. Margaret helpt hem met allerlei dingen: “Vandaag is Margaret bijvoorbeeld alle rekeningen aan het betalen, anders blijft dat liggen en krijg je achterstanden. Ik krijg dat zelf niet meer goed voor elkaar. Het is moeilijk om met de tijd mee te gaan. Neem bijvoorbeeld een smartphone. Ik ben al blij wanneer het me lukt om iemand daarmee te bellen. Ik ben heel blij dat ze er is, want soms heb ik het erg moeilijk. Ik heb een oorlogstrauma waar ik altijd behoorlijk goed mee om kon gaan, maar hoe ouder je wordt, hoe meer het de kop opsteekt. Toen ik werkte had ik daar minder last van dan nu”.

Stilte doorbreken
Meneer de Korte is veel alleen: “Ik zit hier nu al zo’n 2,5 tot 3 jaar in m’n uppie op de bank. Dat doet mij veel verdriet”. Meneer houdt van de natuur en ging in het verleden veel de Twentse natuur in, samen met zijn hond. Inmiddels is dat niet meer mogelijk. “Ik kan niet meer rijden en daardoor weinig kanten op. Gelukkig heb ik mijn hond die mij gezelligheid brengt, maar het is wel heel stil hoor. De komst van Margaret doorbreekt dat. We regelen samen een heleboel zaken, praten lekker met elkaar, drinken een kopje koffie. De tijd is dan ook zo weer om. Margaret is voor mij gewoon onmisbaar.”

Voldoening
Margaret komt iedere vrijdagmiddag op bezoek: “Ik ga hier graag naartoe. Ik vind het heel fijn dat ik dit kan doen en kan helpen, want niets is fijner dan van betekenis zijn voor een eenzame oudere. Ik doe ook af en toe een boodschap voor hem, bijvoorbeeld wanneer hij iets is vergeten. Laatst zei hij: ‘Ik heb een nieuw overhemd nodig’. Dan shop ik dat graag voor hem. Dan zie ik dat meneer blij is, en dan ben ik dat ook. Ook dingen op de computer doen we samen, als meneer het niet weet dan weet ik het wel en andersom. Samen komen we er uit. Ik weet hoe moeilijk het is, oudere mensen die eenzaam zijn. Dat lijkt mij zelf ook niets. De bezoekjes aan meneer de Korte geven mij voldoening.”

Koppeling
Binnen Manna koppelt de vrijwilligerscoördinator, Ruth, de aangemelde cliënten aan de beschikbare vrijwilligers. Dat gaat op basis van interesses en wensen. Margaret: “Ik ben samen met Ruth naar meneer de Korte toe gegaan om te kijken of het klikte. Dat was het geval en inmiddels zijn we een half jaar verder”. Margaret wil in de toekomst misschien zelfs meerdere cliënten van Manna gaan bezoeken: “Ik wil eerst kijken hoe dit gaat, maar ik vind het al zo leuk en gezellig. En ik heb de tijd”. Kortom zegt meneer de Korte: “Ik vind het fijn dat ik nu een maatje heb. Ik heb een doel en ik kijk er elke week weer naar uit. Ik ben gewoon blij dat er vrijwilligers zijn.” En wij bij Manna ook!

#Luisteren
Bij Manna investeren we in onze kernkwaliteiten, waaronder ‘Luisteren’. Wij vinden het belangrijk dat onze cliënten gehoord worden. Onze maatjes bieden een luisterend oor, waardoor onze cliënten hun verhaal kwijt kunnen.