“Ik zie aan haar dat ze opfleurt als ik bij haar kom.”

Ellen Moekotte (35) is actief als vrijwillig Maatje bij een cliënt van Manna: “Ik heb me een tijdje terug aangemeld om vrijwilligerswerk te gaan doen. Vrijwilligerscoördinator Ruth heeft met vervolgens benaderd om als Maatje vrijwilligerswerk te komen doen bij Manna”.

Koppeling
Eerst werd er gekeken wat bij Ellen past: wie is ze en wat lijkt haar leuk? Ellen vertelde ook meteen over haar chronische ziekte: ze heeft reuma en kan daardoor geen zwaar werk verrichten. Ellen werd gekoppeld aan een cliënt van Manna: “Elke dinsdag ga ik een uurtje à 1,5 uur langs om lekker met haar te kletsen. We drinken samen een kop koffie, ik hoef verder geen boodschappen te doen of ander zwaar werk. Mevrouw lijdt aan dementie, daar weet ik goed op in te spelen.”

Kletsen met iets lekkers

Ellen neemt bij elk bezoek weer iets lekkers mee: “De ene keer bak ik een cake, de andere keer neem ik een stuk fruit mee. Dat is smullen samen. We hebben het ondertussen dan vaak over vroeger: dat ze een hond had en wat ze vroeger voor werk deed. Ik heb zelf geen werk en kijk er daarom steeds naar uit wanneer ik weer naar hoe toe kan. Het is altijd gezellig om te gaan en ik haal er voldoening uit.”

Voldoening

Mevrouw heeft niet zelf een maatje aangevraagd, dat werd door de wijkverpleging van Manna gedaan. Omdat mevrouw niet meer de deur uit komt en veel alleen is, leek het de collega’s in de wijkverpleging een goed idee om een maatje te organiseren: “Ik ben belangrijk voor haar. Ze herkent mij niet, maar als ik kom dan vraagt ze soms wel ineens hoe het met mijn hond gaat. Dat herinnert ze zich dan wel weer. Ik zie aan haar dat ze opfleurt wanneer ik bij haar kom. Ze zegt vaak dat ze alleen is en vraagt dan aan mij of ik ook alleen ben. Dan zeg ik: ‘Ja, daarom vind ik het zo leuk om bij u te komen’. Voor mij geeft het veel voldoening omdat ik graag iets terug wil doen voor iemand anders. Ik kan op deze manier echt iets voor een ander betekenen.“

Nieuwe vrijwilligers zijn van harte welkom. Ook interesse? Neem contact op met onze coördinator vrijwilligerswerk via vrijwilligerswerk@zorggroep-manna.nl.