Skip to main content

Gedragsdeskundige: “Ik ben de helikopter die over het zorgtraject heen zweeft.”

Als gedragsdeskundige bij Manna ben je een vraagbaak voor (complexe) casuïstiek. Je bent onderdeel van de verschillende teams en biedt ondersteuning op verschillende vlakken binnen een zorgtraject. “Je kunt het vergelijken met een helikopter die over een zorgtraject heen zweeft”, vertelt de gedragsdeskundige van Manna.

Gevraagd en ongevraagd advies geven
“Je moet laagdrempelig te benaderen zijn en biedt gevraagd en ongevraagd advies. Je bent voornamelijk betrokken bij de Wlz- en Cimot-cliënten, maar je kunt ook benaderd worden om mee te denken in andere situaties binnen Wmo-trajecten. Als gedragsdeskundige ligt je kennis met name op het gebied van verstandelijke beperking, psychische problematiek gecombineerd met eventuele verslavingsproblematiek.”

Lijn bepalen
Hoe ziet een gemiddelde werkdag er voor een gedragsdeskundige bij Manna uit? “De dagelijkse bezigheden liggen met name op het bieden van kwalitatieve zorg voor onze doelgroep, het bieden van ondersteuning en meedenken met de begeleiding, het afstemmen met ketenpartners en het geven van psycho-educatie aan begeleiding door middel van intervisie en casuïstiekbesprekingen. Met name in crisissituaties, of in de aanloop hiervan, word je betrokken om hierin samen met de begeleiding snel en adequaat de verdere lijn te bepalen voor de cliënt.”

Aanwezigheid op locaties
Een dag begint meestal met de overdracht van collega’s: “Hebben er incidenten plaatsgevonden waarop actie ondernomen moet worden? De verdere invulling van een dag bestaat uit het aanwezig zijn op 24/7 locaties, gesprekken met cliënten zoals zorgplanbesprekingen, contact met ketenpartners, Wlz-aanvragen en MDO’s. En natuurlijk de nodige administratie en vergaderingen. Er zijn terugkerende vergaderingen die wekelijks plaatsvinden, zoals een kwaliteitsvergadering, waarin we het beleid en zorgtrajecten goed wegzetten, en de plaatsingscommissie waarin nieuwe aanmeldingen worden beoordeeld en gescreend. En er zijn natuurlijk onverwachte gebeurtenissen. Ik kan bijvoorbeeld een mooie planning maken voor mijn werkdag, maar als er een incident plaatsvindt dan kan het ook zomaar zijn dat ik daar de hele dag mee bezig ben. Geen dag is dus hetzelfde, altijd enerverende dagen die vol met uitdagingen en mogelijkheden zitten!”

Veel vrijheid
De gedragsdeskundige bij Manna koos bewust voor de organisatie: “Wat ik heel prettig vind is dat Manna een stevige organisatie is: groot opgezet, goed geregeld en veel vrijheid in het uitvoeren van mijn werkzaamheden. Ik kan zelf mijn tijd indelen en dat is heel fijn! Ook krijg ik de mogelijkheid om me verder te ontwikkelen. Ik ga binnenkort weer een nieuwe opleiding volgen. Dat zijn positieve randvoorwaarden van hoe ik mijn werk mag inkleden.”

‘Uit Liefde’
Bij Manna werken we ‘Uit Liefde’. Wat dat voor onze gedragsdeskundige betekent? “Gelijkwaardigheid en met respect met elkaar omgaan staat voorop. De kernwaarden die bij Manna horen, zijn toepasbaar in alle facetten. Ik sta achter die manier van werken”. Onze gedragsdeskundige is iedere week op alle locaties aanwezig: “Ik probeer zoveel mogelijk mijn week te verdelen, zodat ik in een week op alle locaties aanwezig ben. De ene dag op de Boddenstraat, dan op de Annastraat, Roombeek of aan de Wethouder Nijhuisstraat op kantoor”.