Skip to main content

“Je kunt veel bereiken door een vertrouwensband op te bouwen.”

Liane Slottje werkt als Huishoudelijk Ondersteuner Plus bij Manna op locatie Annastraat in Enschede. De locatie Annastraat is een kleinschalige beschermd wonen locatie in de wijk ‘Boswinkel’ in Enschede. Bewoners hebben hier een eigen appartement, met daarbij eigen voorzieningen als een keuken en sanitair. Op deze beschermd wonen locatie is sprake van intensieve begeleiding met nabijheid en ontvangen een aantal van de bewoners huishoudelijke ondersteuning. 

Afwisselende doelgroep 
“Het plusje staat voor dat je bij mensen werkt die iets meer aandacht nodig hebben. Mensen die hier wonen, worden allemaal begeleid door begeleiders van Manna en een aantal bewoners ontvangen huishoudelijke ondersteuning. Ik vind het zelf een ontzettend leuke uitdaging om de bewoners te ondersteunen in de huishoudelijke werkzaamheden, omdat deze doelgroep zo afwisselend is en je veel kunt bereiken door een vertrouwensband op te bouwen.”

Band opbouwen
Liane ondersteunt bewoners van de Annastraat in het huishoudelijk werk: “Ik kom afstoffen, stofzuigen, dweilen en ik probeer zoveel mogelijk de cliënt hierin te betrekken. Dat hij of zij meehelpt of van tevoren al iets doet. Je bouwt zeker ook een band op met deze cliënten. Ze moeten vertrouwen in jou krijgen en dat gaat stapje voor stapje. Vandaar dat ik dit werk ook zo leuk vindt, juist omdat je zo’n band opbouwt. Deze mensen hebben een verleden. Dan is het belangrijk dat zij het gevoel krijgen dat zij iemand kunnen vertrouwen, en vervolgens ook zeker weten dat ze je kunnen vertrouwen.”

Extra persoonlijke aandacht 
Bij Manna hebben we de afgelopen jaren gewerkt aan het gewaagd doel; ‘Bij ons voelt niemand zich eenzaam!’. Hoe zich dit uit binnen het werk van Liane? “Helaas zie ik veel eenzaamheid bij de cliënten waar ik kom. Doordat degene net ander gedrag vertoont dan de rest, kan dat juist een eenzaam gevoel geven. Eenzaamheid speelt helaas een rol bij de cliënten waar ik kom. Soms vertoont iemand nét iets ander gedrag dan de rest. Diegene kan zich dan eenzaam voelen. Ik probeer dan extra persoonlijke aandacht te geven, bijvoorbeeld door samen een kop koffie te drinken en te luisteren of een leuk gesprek aan te gaan.”

Manna als werkgever
Waarom Liane voor Manna koos? “De christelijke identiteit bij Manna spreekt mij aan. Het zien van elkaar en het zorgen voor elkaar. Heb jij ook zin in een uitdaging bij Manna? Ik zou zeker de moeite nemen om te solliciteren op de functie van Huishoudelijk Ondersteuner Plus.”

 

 

Bekijk hier de video

Dit verhaal komt voor in