Skip to main content

“Een beetje tijd investeren in een ander is toch eigenlijk maar een kleine moeite.”

Mieke (65) is vrijwilligster in het Maatjesproject van Manna. Sinds een jaar zet zij zich in als maatje bij mevrouw Dijkslag (86 jaar, cliënt van Manna).

Op zoek naar vrijwilligerswerk kwam Mieke bij Manna terecht: “Vrijwilligerscoördinator Ruth heeft gezorgd voor een zorgvuldige bemiddeling. Eerst via de telefoon, daarna bij mevrouw Dijkslag thuis.”

Mevrouw Dijkslag is, zoals ze het zelf noemt, al ‘een stuk antiek’! Met haar 86 jaar heeft ze helaas wel last van ouderdomskwalen, maar ze woont nog steeds zelfstandig en staat positief in het leven: “Haar man moet ze helaas al vele jaren missen, maar ze is heel blij met haar zorgzame zoon en schoondochter en natuurlijk haar kleinkinderen. Eenzaam wil ze zichzelf dan ook niet noemen, maar alles wordt om haar heen wel een beetje minder. De thuiszorg van Manna raadde haar daarom het maatjesproject van Manna aan. ‘KWW’, dacht ze als nuchtere Twent, ofwel: ‘kiek’n wat het wordt!’”.

En zo is het contact tussen Mieke en mevrouw Dijkslag begonnen: “Het einde van mijn werk kwam in zicht en ik wist al wel dat ik daarna niet alleen maar boeken wilde lezen, oppassen of wandelen. Een beetje tijd investeren in een ander is toch eigenlijk maar een kleine moeite. Nu drinken we wekelijks even een kopje koffie en gaan met mooi weer wel eens even op pad in de buurt. Ergens anders iets drinken of samen een boodschap doen. Dan worden er heel wat herinneringen opgehaald aan dierbare momenten in haar leven.”

Inmiddels bestaat het contact nu toch bijna een jaar en klikt het wederzijds goed: “Mevrouw Dijkslag is eigenlijk altijd opgewekt en geïnteresseerd in alles om haar heen. Ik moet ook altijd erg lachen om haar mooie Twentse uitspraken en humor. Het brengt toch wat afwisseling voor haar, zeker nu er mensen om haar heen zijn weggevallen en ze zelf ook niet meer zo mobiel is. Ze is blij dat ze dit maatjesproject is aangegaan en zou het anderen ook zeker aanbevelen!”

#Luisteren
Bij Manna investeren we in onze kernkwaliteiten, waaronder ‘Luisteren’. Wij vinden het belangrijk dat onze cliënten gehoord worden. Onze maatjes bieden een luisterend oor, waardoor onze cliënten hun verhaal kwijt kunnen.