Skip to main content

“Dat ik er voor hun ben, dat is het mooiste.”

Marlon Kleizen is werkzaam als Huishoudelijk Ondersteuner bij Manna. Dit doet zij al meer dan 12,5 jaar met veel plezier: “Dat ik er voor hun ben, dat is het mooiste. Dat cliënten zeggen dat ze het fijn vinden dat ze even met mij gekletst hebben”.

Voldoening

Marlon merkt enorm dat ouderen eenzaam zijn: “Het is daarom fijn om het licht te zijn in andermans huis. Als ik bij cliënten thuis kom dan krijgen ze toch een glimlach op hun gezicht. Dat is gewoon heel erg fijn om te zien. En het geeft mij voldoening dat ik hun kan helpen. Niet alleen maar met huishoudelijke zorg, maar juist ook gewoon door aanwezig te zijn”.

Welke eigenschappen je nodig hebt om deze functie goed uit te kunnen voeren? “Vooral vriendelijkheid”, zegt Marlon. “Als je vriendelijk bent, dan kom je ver.”

Marlon koos heel bewust voor dit werk: “Ik had toentertijd een dochter. Zij ging nog naar school en met dit werk kon ik doordeweeks uren maken die voor mij goed uitkwamen. Zo was ik na schooltijd thuis en kon ik er weer voor mijn dochter zijn. Huishoudelijke zorg en het moederschap ging perfect samen. Zo ben ik er in gerold en dit blijven doen. Ik vind het heel erg leuk.”

Bewuste keuze 

Ook Manna als organisatie was een bewuste keuze: “Manna heeft een christelijke basis en ik ben zelf ook christelijk opgevoed. Ik ken de bijbel en weet dat veel cliënten ook gelovig zijn. Cliënten zoeken steun vanuit de bijbel. Zo heb ik wel eens een psalm en stukjes vers uit de bijbel voorgedragen. Dat geeft de mensen hoop”.

“Ik houd ervan om met mensen te werken en daarom past dit werk ook zo goed bij mij. Je ervaart als Huishoudelijk Ondersteuner bij de mensen thuis ook veel meer dan wanneer je bijvoorbeeld een functie op een kantoor hebt waarbij je achter een bureau zit. Dat komt omdat je als Huishoudelijk Ondersteuner met veel verschillende mensen omgaat. Die verschillende mensen hebben ook allemaal verschillende emoties en daar moet je ook mee leren omgaan. Daar word je wijzer van.“

Wat Marlon geleerd heeft binnen deze functie? “Om te luisteren. Mensen hebben niet alleen maar advies nodig. Er alleen al voor hun zijn is voldoende. Dat je luistert, hoort en voelt. Dat is zo belangrijk.”

 

Bekijk hier de video

Dit verhaal komt voor in