Skip to main content

“Dankzij Manna is mijn situatie veranderd.”

Mevrouw Dragt ontvangt Huishoudelijke Ondersteuning vanuit Manna. Hoe is het voor haar om ondersteuning te ontvangen, terwijl ze nog zoveel dingen graag zelf wil doen?

“Er zijn heel veel dingen die ik wel heel graag zou willen doen, maar die ik niet meer kan. Noodgedwongen door mijn zere voeten. Die dingen doet mijn hulp nu. Dat is lastig voor mij, want ik kan slecht stilzitten. Daar kan ik niet tegen en dat heb ik ook nooit gedaan. Ik heb altijd een werkzaam leven gehad. Wat ik zelf kan dat doe ik nog. Alleen omdat ik me ongelooflijk verveel als ik in de stoel ga zitten. Ik heb ook tegen mijn kleinkinderen gezegd dat als ze oma elke dag in de stoel zien zitten, er echt iets mis is.”`

“Ik vind het fijn wanneer mijn hulp komt. Ik vind het heel leuk om met haar een kopje koffie te drinken, dat zeg ik eerlijk. Dat vind ik belangrijker dan dat ze ik weet niet wat allemaal schoonpoetst. Mijn hulp is een schat van een vrouw.”

Hoe ziet uw dag er zoal uit?

“Rond half 7 / 7 uur sta ik op. Dan maak ik mezelf klaar en dan ga ik wat doen. Ik ben graag in de tuin bezig. Ik heb graag vuile handen, lekker de bloemen doen. En wat ik ook heel graag nog zou willen doen is lezen. Als ik een boek in de handen heb en je krijgt het veertien dagen later terug, dan is het niet meer om aan te zien. Dan is alles wat interessant is geweest, wat ik dus wil onthouden, onderstreept. Of ik draai een bladzijde andersom. Een boek ziet er niet meer uit als ik het in de handen heb gehad, dus ik leen ook nooit boeken van een ander.”

Mantelzorg

Mevrouw Dragt kan helaas zelf niet meer lezen. Daar helpt haar zoon Oscar haar bij: “Oscar doet alles voor mij. Hij moet alles lezen, want als ik zelf iets opschrijf dan weet ik niet meer wat er staat naderhand. Ook de boodschappen doet hij voor mij. Regelmatig dan bellen ze mij op of ik kom eten.

Maatjesproject

Mevrouw Dragt heeft inmiddels ook een maatje vanuit Manna: “Precies wat ik graag wilde. Vrijwilligerscoördinator Ruth belde mij op en vertelde mij wat voor Maatje ze voor mij had. Ik zei ‘nou, dit kan niet beter’. Echt waar, het was gelijk goed. Er werd hier aangebeld, ik deed de deur open en dacht ‘dit moet hem zijn’. Ik zei ‘Dag Richard’ en hij idem dito. Het klikt meteen toen ik de deur opendeed. We voelen elkaar aan. Ik kan iets voor Richard betekenen en hij iets voor mij. We hebben het zo leuk met elkaar. Ik heb voor de kerst ook een schattig kopje gekregen. Richard gaf mij dat, dat vond ik zo lief.” Mevrouw vroeg een maatje aan om een beetje tot rust te komen: “Want ik deed niks anders dan huilen als ik alleen was. Dat durf ik wel te zeggen. Ik vind het heel erg om alleen te zijn, daar kan ik niet goed tegen. Dankzij Manna is mijn situatie veranderd”.

Wat mevrouw Dragt en Richard zoal samen doen? “We gaan vaak eerst samen lekker een kopje koffie drinken. Richard zet de koffie dan voor mij. Dat vind ik heel leuk, dan hoef ik dat eens niet zelf te doen. Dan gaan we lekker door het bos wandelen en langs het hertenparkje. En dat duurt dan een hele tijd en dan gaan we naar ‘t Dijkhuis en dan gaan we daar lekker koffie drinken en we nemen er ook een gebakje bij.”

 

Bekijk hier de video

Dit verhaal komt voor in