Skip to main content

“Cliënten krijgen een stukje vrijheid terug.”

Sinds een jaar maken de teams wijkverpleging van Manna gebruik van een hulpmiddelentas. Een tas waarin hulpmiddelen zitten die ervoor zorgen dat de cliënt bepaalde handelingen toch nog zelf kan doen. Zo hoeven cliënten bijvoorbeeld ‘s ochtends of ’s avonds niet te wachten op de wijkverpleging. “Een handig middel”, aldus Karin Kroeske (Verzorgende IG in Enschede-Zuid).

In de hulpmiddelentas zitten middelen die je nodig hebt bij het wassen en aankleden. Van oogdruppelbril tot teenwasser op steel, een knopenhaak om ritsen te openen of een aankleedstok. “We gebruiken vooral de Doff ’N Donner vaak. Dat is een aan- en uittrekhulp voor alle typen elastische kousen. Er is veel minder kracht nodig om steunkousen aan- en uit te trekken. Zo ontlasten wij als zorgmedewerkers ons lichaam.”

Ook de Handy Leg, een aantrekhulpmiddel waarmee de cliënt zelfstandig steunkousen kan aan- en uittrekken op een zelf gekozen tijdstip, wordt veel gebruikt door cliënten zelf. “Ik vind het mooi om met deze hulpmiddelen te werken. Op deze manier kun je cliënten ondersteunen om het toch nog zelf te kunnen blijven doen. Bij een van mijn cliënten heb ik de Handy Leg ingezet. Zij heeft eerst een paar keer geoefend en kan dit nu goed zelf.”

Minder zorg nodig
Het doel van de hulpmiddelentas? Dat de inzet van het juiste hulpmiddel ervoor zorgt dat de cliënt minder zorg nodig heeft en zolang mogelijk zoveel mogelijk zelf kan blijven doen. Dat drukt de zorgkosten en zorgt ervoor dat de cliënt meer zelfstandigheid behoudt. “Cliënten vinden het prettig om nu zelf te kunnen bepalen op welk tijdstip zij bijvoorbeeld hun oog druppelen of hun steunkousen aantrekken.”

Stukje vrijheid terug
De collega’s van de wijkverpleging biedt hulpmiddelen actief aan. Karin: “Wanneer wij zien dat bij een handeling ook een hulpmiddel gebruikt kan worden waardoor de cliënt weer meer dingen zelf kan, dan bieden wij dit actief aan. In het begin voel je dan soms wat weerstand, maar na een paar keer oefenen met het desbetreffende hulpmiddel kunnen ze het vaak toch zelf en vinden ze het fijn dat de zorg niet meer zo vaak langs hoef te komen. Hierdoor krijgen ze een stukje vrijheid terug.”

Dit verhaal komt voor in