Zo lang mogelijk thuis wonen én nog zoveel mogelijk kunnen doen. Er zijn duizenden hulpmiddelen die u kunnen helpen alles te blijven doen zoals u gewend bent.

Hulpmiddelen

Een hulpmiddel is, zo zegt het woord al, een gebruiksvoorwerp dat u helpt. Eén van de bekendste is de rollator: met een rollator kunt u (weer) makkelijker lopen. U kunt zelf weer boodschappen doen. U heeft steun tijdens het lopen. U kunt even zitten wanneer de benen moe worden. Voor alles wat u doet zijn er hulpmiddelen:

Slechter zien

Worden de ogen slechter, dan zijn een klok, een afstandsbediening en een televisie met duidelijke knoppen een prettig hulpmiddel.

Slapen

Eenvoudig in en uit bed komen kan met een hoog-laagbed. Het bed is dan altijd op gewenste hoogte. Maar ook een compleet nachtkastje waar u alles op kwijt kunt is erg prettig.

Drempels

Last van drempels in huis? Drempels kunnen niet altijd weggehaald worden. Met een drempelhulp kunt u makkelijk de drempels over.

Badkamer en toilet

Neemt de mobiliteit af, dan is wat extra steun in de badkamer en toilet erg handig. Beugels, verhoogde toiletten, washulpmiddelen, badplanken… voor elke handeling is er wel een hulpmiddel.

Hulpmiddelenwijzer

In de hulpmiddelenwijzer kunt u zo’n 300 hulpmiddelen terugvinden. Van communicatiemiddelen tot ondersteuningsmiddelen bij het eten. U vindt het allemaal terug in de Vilans hulpmiddelenwijzer.

Kosten van hulpmiddelen

Of er kosten zijn verbonden aan het huren van hulpmiddelen is onder andere afhankelijk van:

  • De reden van uw aanvraag
  • De regeling in uw gemeente
  • Zorgverzekering

Wij adviseren u altijd eerst na te vragen waar u recht op heeft voor u daadwerkelijk de middelen aanschaft/huurt.

Hulpmiddelen via gemeente

Heeft u een hulpmiddel nodig om thuis zelfstandig te kunnen blijven wonen of in/rond het huis goed te kunnen verplaatsen? Dan krijgt u deze hulpmiddelen van de gemeente vanuit de WMO. U kunt hierbij denken aan een rolstoel, traplift of elektrische deuropener. Vraag bij het WMO-loket van uw gemeente naar meer informatie.

Hulpmiddelen via zorgverzekeraar

Uw zorgverzekering regelt de hulpmiddelen die u nodig heeft voor behandeling, verpleging, revalidatie en verzorging. Denk hierbij aan een verstelbaar bed of speciaal matras als u langdurig bedrust nodig heeft. Informeer hierover bij uw zorgverzekeraar.

Niet vergoed

Eenvoudige loopmiddelen, zoals rollators, krukken en looprekken zitten niet in het basispakket van de zorgverzekering. U kunt deze middelen zelf kopen of huren bij bijvoorbeeld bij een thuiszorgwinkel bij u in de buurt (vraag onze wijkteams naar een winkel bij u in de buurt).

Bijzondere bijstand

Worden uw hulpmiddelen niet vergoed en kunt u ze niet zelf betalen? Dan komt u wellicht in aanmerking voor bijzondere bijstand. Neem hiervoor contact op met uw gemeente.

Aanvragen

Heeft u vragen over hulpmiddelen? Dan kan uw wijkteam ze meestal beantwoorden. Ook kunt u hier uw vraag stellen of ons even bellen 053 3030600.

Op de website van de Rijksoverheid vindt u meer informatie over vergoedingen van hulpmiddelen.

Heeft u hierover nog vragen?

Bel het klantcontactcentrum 053 - 30 30 678

Contact opnemen