3 juli 2019

Manna beste leerbedrijf 2019 in provincie Overijssel

Manna is het beste leerbedrijf voor mbo-studenten van de provincie Overijssel in de sector Zorg Welzijn en Sport. Op 1 juli 2019 maakte SBB dat bekend.

Manna leidt sinds vele jaren mbo-studenten op. Mbo-studenten volgen het praktijkgedeelte van hun opleiding bij een door SBB erkend leerbedrijf. Erkende leerbedrijven zijn een schoolvoorbeeld voor de branche. Door studenten te helpen opleiden, leveren zij een belangrijke bijdrage aan de toekomst van het vakmanschap.

Leertuin
In 2017 is gestart met het concept De Leertuin, wat in samenwerking met het ROC van Twente is ontwikkeld. De mbo-studenten werken en leren op de zorglocatie. Het is een mooi concept en het werkt goed. Het concept De Leertuin won twee maanden geleden ook de TIP 2019, de Innovatieprijs van het ROC van Twente.

Leren in de praktijk
Praktijkopleiders Mirjam van den Berg en Margot Goettsch zijn blij verrast met de prijs als Beste Leerbedrijf: “Het is een welkome blijk van erkenning van deze werkwijze. Leren is bij ons onderdeel van het werk, niet alleen als je nog op school zit, maar juist ook als professional in de zorg. Leren gaat over bewustwording en voortdurend werken aan ontwikkeling. Hiermee borgen we ook de kwaliteit van zorg. Een docent van het ROC, Cees de Rooij, is wekelijks op locaties aanwezig voor begeleiding in de praktijk. Een goede samenwerking tussen zorginstellingen en opleidingsinstituten is van wezenlijk belang voor onze toekomstige zorgmedewerkers.”

Winnaars
Uit ruim 1.600 voordrachten zijn per provincie voor elke sector een winnend leerbedrijf en een winnende praktijkopleider uitgeroepen. De uiteindelijke winnaars worden op 18 november bekend gemaakt en mogen zich een jaar lang het beste leerbedrijf en beste praktijkopleider van Nederland noemen.

Leerbedrijven
Met de verkiezing van het beste leerbedrijf en de beste praktijkopleider van Nederland vragen het ministerie van OCW en SBB aandacht voor de 250.000 erkende leerbedrijven en ruim 300.000 praktijkopleiders voor mbo-studenten. Met stageplekken en leerbanen nemen zij gemiddeld de helft van de opleidingstijd van de 500.000 mbo-studenten voor hun rekening.